View Colofon
Original text "Sonia ridică mâna" written in RO by Lavinia Braniște,
Other translations
Mentor

Aleš Mustar

Proofread

Helena Zemljič

Published in edition #2 2019-2023

Fotelj

Translated from RO to SL by Lara Potočnik
Written in RO by Lavinia Braniște

Dvigniti se iz fotelja je bil zanjo tako hud napor. Včasih tako hud, da bi lahko ostala tam do konca svojih dni. Z odejo prek nog in z daljincem v roki se je potopila vanj. Številke na tipkah  so bile zbrisane, stara in lepljiva plastika. V temi noči je televizor, ki je predvajal oddajo o živalih, osvetljeval samo njen obraz. V kuhinji, daleč daleč stran, tam, kjer je ni mogla videti, je gorela oljenka.

Iz kuhinje je prišla Sofica in odprla vrata. 

»Zakaj ne spiš?«

Našobila je ustnice, ki so bile še bolj nagubane in upadle kot sicer, ker ni nosila proteze. »Na bruhanje mi gre od teh zob.« je rekla. »Ne dajaj mi jih več.«

»Zakaj še ne spiš? Ti pomagam, da vstaneš?«

»Pojdi nazaj leč,« je rekla.

Tudi prejšnjo noč ni spala, le da Sofica ni opazila. Bala se je spati, mislila je, da se ne bo več zbudila.

In ni hotela več sanjati o njem. Deset let po njegovi smrti se je odločila, da bo imela vedno prižgano oljenko, da ne bi kakor on umrla nepripravljena. Samo da je bil stenj prižgan. 

Dregala je Sofico s prstom in ji govorila, naj v oljenko nikakor ne daje od kuhe zažganega olja, češ da ta gori zanjo in da ona hoče čisto olje. 

Predvčerajšnjim, v nedeljo, je poslala Sofico z zavojčki v cerkev na vogalu. Ob deseti obletnici očetovega pogreba je bilo treba nesti darove. Ne da bi jih odprla, je hči pretipala mamine vrečke. V njih je bilo nekaj mehkega iz testa in nek sadež, okrogel in velikanski, ki bi lahko bil kateri koli. Spomnila se je, da imata doma samo pomaranče. 

V nedeljo zvečer se je starki sanjalo o njem. Povedal ji je, da mu ni všeč, kar je darovala zanj, takoj zatem pa se je vsa tresoča prebudila. Ko je umrl, si je želela še malo živeti brez njega, vsaj malo, nikoli pa ni pomislila, kaj pomeni malo. In ko je videla, da živi in še kar živi, se je začela čutiti krivo.

Sofica se je vrnila čez eno uro.

»Zakaj ne spiš?«

»Nisem zaspana« je rekla in dalje upirala pogled v ekran, kjer je velik slon potiskal manjšega gor na breg.  

»Si pila kavo?«

Sofica je pri kosilu našla svojo džezvo na krpi, oprano in postavljeno na glavo. Včasih ji je starka popila preostanek jutranje kave in pohitela s pranjem džezve, da Sofica ne bi opazila, da jo je izpraznila prav do usedline. Pranje lončka jo je stalo veliko, veliko truda. Včasih jo je hči zavohala in oštela kot dvanajstletnega otroka, ki smrdi po cigaretah. 

»Veš, da imaš visok pritisk in je ne smeš niti povohati!«

»Pojdi in me pusti pri miru, ne govori mi več, kaj naj delam.«

Bilo je po drugi ponoči in zopet je gledala oddajo s sloni, ki jo je videla že ob štirih popoldne. Sofica je odšla in pustila vrata odprta, da bi jo lahko slišala, če bi kaj potrebovala. Starka je bila prepričana, da se ji je mož prikazal, da bi ji povedal, da ne bo več dolgo. Spominjala se je, kako mu nikoli ni bilo nič prav. 

Če mu hrana ni bila všeč, jo je potegnil za lase in ji porinil glavo v krožnik, nato pa ga je vrgel ob tla. »Spet si zelenjavo s sekiro narezala.« je govoril med mešanjem z žlico po skledi čorbe. 

Seveda ni bil vedno tak, včasih je krožnik samo vrgel ob tla ali pa ga je treščil ob steno. Spet drugič je prišel za njo v kuhinjo in ga zabrisal v pomivalno korito. Takrat je bilo najlažje. Ni bilo treba čistiti sten in prati posteljnine. 

Nikoli je ni tepel z vrtno cevjo na primer. Ni ji metal težkih predmetov v glavo. Ni je brcal v trebuh. Ampak vedno je pričakovala, da se bo zgodilo tudi to. Triinpetdeset let je čakala, da se zgodi še to, ni verjela, da se bo ustavil pri lasanju in metanju krožnikov. Ko je zakopal roko v njene lase in ji potisnil obraz v krožnik, se ga je enako bala.

In zakaj je trpela toliko let? Prva  sinova sta ji umrla kot majhna fantka in ostalo ji je samo to nesrečno dekle, celo življenje samo. In njena bedasta hči ga je imela rada. Tako zelo, da je še jokala za njim…

Zjutraj jo je Sofica našla v fotelju.

»Si lulala?« jo je vprašala. »Gremo, v kopalnico, da si splakneš usta.«

»Kaj pa naj splakujem, če nimam zob?«

»Ti zmešam jogurt z banano? Kaj boš jedla?«

»Nič ne bom jedla, pusti me pri miru.«

»Si spala?«

»Nisem zaspana.«

Sofica je prišla iz kuhinje z ogromnim kuhinjskim nožem, odprla štiri škatlice tablet, pogledala na koledar in jih začela natančno rezati na polovičke in četrtine. Nato je na prtiček položila tiste, ki jih je bilo treba vzeti zjutraj.

»Očeta sem sanjala« je rekla »V nedeljo ponoči. Hotela sem ti povedati včeraj, pa sem pozabila. Kam da sem prišla z darovanjem… Govorila sva o njem in tudi o tem.«

»Kaj je počel?«

»Na balkonu je bil. Stal je in gledal noter. Zunaj je bila snežna nevihta, on pa je stal čisto pri miru.«

»Kaj je povedal?«

»Ne vem… nič.«

Starka je obrnila glavo in pogledala na odprt balkon, kjer so drug čez drugega ležali kosi starega pohištva, skoraj gnili od dežja in snega. V nedeljo je Sofica govorila o stolih, da bi vsaj te vrgli proč.

»Zmeniti se moram s tistim od komunale, da jih odpelje. Ni jih tako lahko vreči stran.« je rekla. »Treba mu je dati kaj v žep.«

Banana je bila stara kak teden, njen olupek je bil poln rjavih lis, bila pa je mehka in sladka. Starka je komaj požvečila grižljaj in ko ji je hotela Sofica v usta strpati več, je našobila upadle ustnice.

»Ne moreš jemati tablet na prazen želodec, vsaj banano pojej!«

»Pojdi domov in mi daj mir s to tvojo banano.«

»Nimam več doma, prodala sem ga, ko so te operirali, se spomniš?«

Denar od garsonjere je hitro pošel, zdravljenje za zdravljenjem. Sofica je z grozo pričakovala trenutek, ko bo tudi ona začela jemati zdravila. Za zdaj je ni bolelo nič, pa tudi ničesar ni jemala, še čudila se je, kako zdrava je bila. Da je v celem življenju ni vrag vzel in da se ji niso poznali znaki norosti niti grozote bolezni jeter, želodca, glave. »Ampak gotovo še pridejo.« si je mislila. Saj ni nikoli živela daleč od nesreče.

Včasih je rekla mami, da gre v cerkev, a je šla na tramvaj in daleč stran, v kavarno, za katero je vedela, da ima mize notri in dobre eklere. Tam je sedela ob oknu in opazovala mimoidoče in obupno nagneteni bulvar, po katerem so hrumeli tramvaji. Ekler je bil njen trenutek svobode. Če ne bi imela prihranjenega denarja, si tega ne bi upala. 

»Svojo garsonjero sem prodala za slaščice,« si je mislila sama pri sebi.

Pozno zvečer je njena mama spet v fotelju in z daljincem v roki gledala delfine in kite. Majhna steklenička vode na nočni omarici je bila zaprta, cel dan ni spila niti požirka.

»Mama!« je rekla, ji izmaknila daljinca in ugasnila televizor. »Pojdi spat, prosim te!«

»Daj mi ga nazaj!« je zavpila starka. Oprla se je na naslonjali fotelja, kakor da bi čakala prav na ta trenutek, da bi udarila. Z močmi, ki jih je nabirala vse tiste dni v zadnjih desetih letih, ko je nepremično sedela v fotelju, je vstala in porinila Sofico proti vratom.

»Pojdi domov!« je rekla »Nehaj mi viseti nad glavo.«

Sofica ni odgovorila. Kako pa bi se lahko branila pred njo? Naj bi jo porinila nazaj? Starka jo je še naprej potiskala v predsobo. Tam je srdito potegnila njene obleke z obešalnika in torbico iz blaga, ji vse to stlačila v roke, nato pa jo je v plastičnih natikačih za doma porinila na hodnik. Vrnila se je v fotelj, se z očmi zatopila v oglase in se zopet spomnila, da jo na drugem svetu čaka mož in kako še malo, pa jo bo vzel. Začela si je puliti lase.

Sofica je nekaj časa ostala na hodniku. Imela je šop ključev v žepu, a ni želela ponovno vstopiti. Baba hudičeva. Naj vidi, kako je sama. Vedela je za sobico zgoraj v desetem nadstropju, kjer administratorka dvakrat na teden pobere najemnino. Ta ima vrata, ki se komaj držijo  tečajev in se odprejo že, če se samo nasloniš nanje. Šla je tja in ob prižgani luči zaspala z glavo na mizi med starimi papirji in prašnimi policami. 

Drugi dan je šla v natikačih k družinskemu zdravniku prosit za uspavala za svojo mamo.

»Zakaj ne spi?« je vprašal.

»Pravi, da ni zaspana. Preprosto. Niti jesti noče več in razdražljiva je.«

»Mislite, da bi ji pomagalo, če bi govorila s psihologom?«

Sofica je zavzdihnila.

»Od kod vam pa to?«

Potem je sklonila glavo, da bi razmislila.

»Je od tod, s klinike?«

»Ne, on je posebej, ne bo vam ga plačala zavarovalnica. Je pa specialist za tretje življenjsko obdobje.«

»Koliko stane?«

»Sto lejev na uro.«

Sofica je zavzdihnila.

»Ne bi ga sprejela niti zastonj.«

»Če vam pomaga… vem, da je čudno…, ampak, lahko se obleče v duhovnika.«

Debelo je pogledala.

»Tako se lažje pogovori s starejšimi, to je odkril v praksi.«

»Pa je to zakonito?«

»Zakaj ne bi bilo?«

»Ne vem… ker nosi talar…«

»Že dolgo se bogoslužne predmete dobi v trgovini. Pozabite, saj ne vztrajam, dal vam bom njegovo številko, vi pa premislite. Vem, da je dober in da bo vaši mami pomagal, kakor če bi ji dali grenke pastile z žlico medu. Pomembno je, da ima nekoga za pogovor.«

Nato je žigosal recept in ji dal bon za popust v lekarni v pritličju. Stilnox.

»Pa saj ima koga za pogovor,« si je mislila Sofica.

Šla je domov in odklenila vrata. Tudi verižica je bila priklenjena, tako da je morala vtakniti roko noter in jo potegniti dol, šele nato je lahko odprla in vstopila.

Njena mama je sedela v fotelju.

Videti je bila napol mrtva, bela v obraz, dehidrirana, s skoraj zaprtimi očmi od utrujenosti. V naročju je imela kosme belih las.

»Kaj si si naredila?« je rekla Sofica in pohitela k njej. Dala ji je piti vodo s slamico. Potem jo je dvignila s fotelja in jo zvlekla v posteljo, ji zamenjala plenico, ji zmečkala banano z ajdovo kašo in jogurtom in ji jo ponudila z žlico. Nato pa tablete.
Starka je opazila, da jih je bilo pet.

»Koliko mi jih daješ?«

»Štiri, kako koliko?«

»Štiri sem že vzela.«

»Ne, tri so bile.«

»Saj nisem znorela!« je zavpila

»Seveda ne, ta je zadnja. Daj, odpri usta.«

»Tako velike nisem še nikoli vzela, kaj mi delaš?«

»Nič ti ne delam, tablete sem ti dala. Zdaj pa malo počakaj in počij, jaz pa grem skuhat juho. Račjo, kaj praviš?« jo je vesela vprašala.

»Zakaj se smejiš?« je rekla prestrašena starka in se močno držala za robove odeje, v katero je bila zavita.

»Veselim se, da sem vzela raco, nisem je kupila že od ne vem kdaj.«

V kuhinji je smrdelo po zažganem. Oljenka je ravno ugasnila. Znova jo je napolnila z oljem, zamenjala stenj, ga prižgala in postavila lonec z raco na štedilnik. Kako naj pokliče tistega, ki se oblači v duhovnika? Kakšna neumnost. Ni ji želela lagati. Kakšna neumnost je bila tudi ta oljenka. Zadaj v sobi se je starka mučila, da ne bi zaspala.

»Zakaj se mi vrti?« je zavpila na Sofico in premikala obraz z ene strani na drugo, ker se ni mogla bolj premakniti.

»Ker si neprespana, zato. Zakaj ne zapreš oči?«

»Nočem več sanjati o njem!« je rekla. »Če spim, sanjam o tvojem očetu, kako pride in me vzame s sabo.« Že samo ob misli, da jo bo vzel na drugi svet, je zatrepetala. Sofici  se je naenkrat zasmilila. Kako je njena mama vedno živela v strahu in kako jo je še zdaj prevzemal. Kakšen strah je bil to, če jo je še zdaj preganjal?

»Zakaj si ostala z njim?« jo je vprašala in ni mogla verjeti, da jo je vprašala kaj takega. Saj je samota v njunem svetu veljala za največjo invalidnost.

»Da bi ti imela starše!« je jezno rekla njena mama.

Sofica se ni imela iz tega kaj naučiti. Zakaj jo je to zdaj vprašala? Kakšen smisel je to še imelo? Šla je v kuhinjo, da bi videla, če je voda pri raci upadla.  Potem se je vrnila in se ulegla v posteljo poleg svoje mame in močno stisnila k sebi njene stare kosti.

»Mamica…« ji je zašepetala na uho. »Če ga bova ponoči sanjali, mu bom jaz rekla, naj naju pusti pri miru.

More by Lara Potočnik

Nekaj minut zamika

Dan se je začel prej, kot bi si mislila.       Budilko sem nastavila na 5.56 iz več razlogov. Hotela sem imeti dovolj časa za zgodnjo jutranjo meditacijo in obenem za trideset minut, kolikor potrebuje tableta za izboljšano delovanje ščitnice, da začne učinkovati še pred kavo, za vaje, ki z uporabo samo lastne teže spodbujajo kurjenje maščob ter oblikovanje mišic in da pri tem ne bi pozabila prižgati bojlerja. Segrevanje vode traja približno štiri ure, kar je dovolj časa, da izvedem še vaje za odklepanje srca in pri tem ne tvegam poplave v stanovanju, saj je termostat pokvarjen in se voda preve...
Translated from RO to SL by Lara Potočnik
Written in RO by Cristina Vremes

Obletnica

Končano. Vzel sem prtljago, obleko v zaščitni vreči, žlico za čevlje in vrnil ključe. Do doma sem imel še šest ur vožnje, toda pot nazaj je vedno krajša. Spustil sem okno, pomolil ven glavo in še hitreje zapeljal po glavnem bulvarju. Po licih mi je bril od večera in hitrosti ohlajen zrak, spominjal me je na ostrino blazinice za odstranjevanje ličil. Moja polt je občutljiva in ne prenašam dobro ličenja, kakršnega so deležni voditelji poročil, s katerim skušajo doseči, da ne bi bili videti kot polna luna na steklu. Na obraz jim nanesejo plast pudra in jo kasneje postrgajo s takšnimi blazinicami....
Translated from RO to SL by Lara Potočnik
Written in RO by Alexandru Potcoavă

Bučanje

Na zadnjem delu potovanja z vlakom je skozi lisasto okno zagledal robove neba. Vstal je, da bi se razgledal še po drugem delu vagona in se približal spečemu moškemu z obrazom zakopanim v blazino, ki se je z desnico oklepal majhne potovalke na nasprotnem sedežu. Da, tudi skozi njegovo okno je bilo videti enako. Gosta indigo odeja, vštric z raztezajočim se poljem, polnim suhih kosmov. Na njenem robu pa svetla in jasna modrina kakor oddaljeno morje, razpeto med nebom in zemljo.       Nekje nad indigo odejo je sijalo sonce.       Ko je vstal, je naenkrat v vagonu začutil nemir. Ljudje so mislili, ...
Translated from RO to SL by Lara Potočnik
Written in RO by Lavinia Braniște

Prihod

Stvari so ušle iz rok neke avgustovske nedelje, ko so prvi obiskovalci pariškega trga Notre Dame, zaposleni v tamkajšnjih lokalih, zagledali gigantskemu naboju podoben predmet. Projektil je ležal na tleh s konico proti katedrali in dnom proti policijski postaji. Po prvih ocenah je njegova dolžina obsegala približno 20 metrov, premer pa 5 metrov. Natakarji in gostilničarji so se radovedno približali, ga enkrat obkrožili, skomignili z rameni in odšli odpret restavracije. To je bilo okrog sedmih. Okrog osmih so duhovniki in ministranti, ki so prišli maševat, obstali pred cerkvenim vhodom in si m...
Translated from RO to SL by Lara Potočnik
Written in RO by Alexandru Potcoavă

Trilogija tavajočega spola

      Pred vrati tetke Nicolete so se zbrali mnogi ljudje, da bi pospremili strica Titija na zadnjo pot. Stric Titi je bil, pa čeprav ga je rad srknil, vesele in vedre narave, strašno za njegovo ženo in mlade, no pa saj nikoli ne veš, kaj ti bo Bog naklonil, in veš, kako je njegova žena skrbela zanj, po cel dan mu je držala hladne obkladke na čelu, vozila ga je k vsem zdravnikom in poglej, s kakšnim dostojanstvom ga še zdaj spremlja, saj vidiš, iz kako lepega lesa je krsta, mislim, da iz belega javorja, no in potem je ženskam naročila, naj skuhajo za pomano za tretji dan po pogrebu, sama pa je...
Translated from RO to SL by Lara Potočnik
Written in RO by Cristina Vremes
More in SL

Človek spet je brat človeku

Andreija sem vzljubila, ko je odhajal. Videla sem njegov črn, izbočen nahrtbnik, ki ga je na hrbtu nosil kot ščit. Nahrtbnik je bil poln, vedel si, da ne potuje, da ne gre nikamor. Če bi šel z njim v gore, bi ga lahko nahrbtnik potegnil ritensko v brezno. Zadrge so bile obrabljene, vsak trenutek bi lahko popustile in se raztrgale, in predstavljala sem si, kako se odpre, kot zračna blazina, vedno večja, padalo, ki ga odnese navzgor in odpelje, kamor je treba. V sedmem razredu osnovne šole so vsi hodili naokoli s težkimi nahrbtniki na hrtbih, rahlo nagnjeni nazaj, dolge naramnice so jim pobešen...
Translated from NL to SL by Ariela Herček
Written in NL by Yelena Schmitz

Nekatere stvari se nikoli ne spremenijo

V meni še ni bilo strahu do tebe, zato sem iztegnil dlan navzgor v prošnji, da bi se tvoja spustila k moji. In tja se je spustila tvoja dlan, glasba v dvigalu, nežna, kot bi ravnal z mano v rokavicah, bila je prepredena z žilami kot okljuki kač, ki zmeraj molčijo, nohti pogrizeni in skrčeni kot robovi školjk, tvoja dlan je tja položila počelo, se srečala z mojo in prepletla sva se s pomočjo tistih deževnikov, ki so prsti. Ubožec. Pred tem si me držal v naročju, mi sredi noči mrmral uspavanke, takrat ko si tudi ti potreboval smrčanje. Večkrat si mi obrisal ritko, se s svojimi deževniki dotaknil...
Translated from PT to SL by Maruša Fakin
Written in PT by Luis Brito

S pticami si delim nebo

      Včasih res postane nevzdržno. Tako na glas mlaskajo, da so me zbudili. Poleg tega se zraven še prepirajo, kdo bo dobil najokusnejši grižljaj, da ne morem zaspati. Vse se sliši, čeprav so na oknih dvojna stekla in okviri dobro tesnijo. Ta bi rad bučno seme, oni hoče lanena, ker tako simpatično hrustajo, najmlajši hlastajo po nadrobljenem kruhu, samice nikakor nočejo lojeve pogače. Kdo bi si mislil, da cikovti, taščice, plavčki in zelenci v svoja prebavila nočejo zbasati čisto vsega, kar jim pride pod kljun. Prav izbirčni so tile prebivalci našega parka. Pa še marsičesa drugega si človek n...
Written in SL by Agata Tomažič

Iskreno, ljubica, briga me

Marek me potisne na posteljo in čez obraz mu šine nekaj, kar skupaj z njegovim stiskom v meni prikliče popolno izgubo orientacije, kot bi bila najina postelja v tem trenutku plaz, v katerega me je zakopal, in jaz sem pozabila, kje je zgoraj in kje spodaj. Vse to traja komaj sekundo, ta stisk in njegov izraz, v naslednjem hipu me že lovi iz plazu, in čeprav ostajam v horizontalnem položaju, je prav sumljivo jasno, kje je zgoraj in kje spodaj. Šele zdaj pa se prebije do mene, zdaj se mi posveti, ampak vseeno samo tako napol, le prešine me, kot kadar kdo hitro prižge in še hitreje ugasne luč. Vi ...
Translated from CZ to SL by Vesna Dragar
Written in CZ by Lucie Faulerová

Slovar obsojenca

      Slovar obsojenca zaobjema glasove in zgodbe moških, zaprtih v torinskem zaporu Casa Circondariale Lorusso e Cutugno (Zavod za prestajanje zaporne kazni Lorusso in Cutugno), na oddelku 5 paviljona C, ki je namenjen »varovanim obsojencem«. Nastal je v okviru pisateljske delavnice, ki je potekala v zaporu in ki je trajala dve leti.       Vsakdo od nas ve, kaj pomenijo besede »dom«, »zima«, »ljubezen«, in njihov pomen je absoluten. Vendar se v zaporu pomen besede spremeni, in ta sprememba se porodi iz prostora: znotraj obstaja samo znotraj, besede postanejo predzgodovinske. Kot da bi obtičal...
Translated from IT to SL by Martin Kastelic
Written in IT by Sara Micello

Jutri

Carlota je ležala na hrbtu, v mehkem udobju rjuh, s pogledom, uprtim v nevidno točko na stropu spalnice, in poskušala umiriti vznemirjeno dihanje, ki so ga sprožile tesnobne sanje, ki so jo prebudile. Ni se več spomnila, kaj je pravzaprav sanjala, spomnila se je le obupanega občutka, zaradi katerega se je prebudila. Vse od tistega nenadnega prebujenja sredi noči je na vse načine, ki jih je poznala in se jih spominjala, neuspešno skušala umiriti srčni utrip. Vdala se je, potisnila odejo s sebe in vstala s postelje, ne da bi slišala Matiasa, črtastega oranžnega mačka, ki je mirno počival poleg n...
Translated from PT to SL by Maruša Fakin
Written in PT by Patrícia Patriarca